Een ‘handige’ post

Posted by on May 10, 2011 in Creativiteit | 0 comments

Handen van klei

Werkje 1 – 2009 (onderaan): Wat ik hier heb proberen uitbeelden is de bescherming van een kwetsbare vrucht. Zowel het hand als het massief eromheen vervullen daarbij een belangrijke rol.  Het verbergt de kwetsbaarheid, maar ook de schoonheid van de vrucht (of persoonlijkheid) aan de buitenwereld. Jezelf verstoppen van de buitenwereld mag dan wel ‘veiliger’ zijn, het is ook zeer eenzaam en vermindert de mogelijkheid tot vooruitgang. In contact komen met anderen en je kwetsbare zelf geeft je de mogelijkheid tot zelfontwikkeling. Zelfs het gekwetst worden kan je heilzame lessen leren. Hoe vaker je die bescherming achterwegen laat hoe veerkrachtiger je wordt om moeilijke situaties of tijden te overbruggen. Het is het werkelijk waard – moet ik mezelf soms ook nog op het hart drukken, want ook voor mij blijft het een werkpuntje om mijn harnas telkens opnieuw te laten zakken.

Werkje 2 – 2010 (rechts bovenaan): Dit stelt een vuist voor die zich vrij vecht van zijn beschermde omhulsel. Niet alles dat we leren is zo nuttig op lange termijn. Een bescherming kan nodig zijn voor een acute situatie, maar wanneer deze langdurig blijft kan het voor nefaste gevolgen zorgen. Op sommige momenten is er meer nodig dan een zachte hand om je vrij te maken van deze aangeleerde (slechte) patronen. Op dergelijke momenten moet je durven loskomen van je spontane weg en kiezen voor dat wat je echt verder helpt. Voor mij was het niet langer nodig om me af te schermen – sterker nog – het hield me tegen om echt gelukkig te kunnen worden. Dit werkje beeldt zowel de bewustwording uit als de keuze om tegen mijn spontane wil in te gaan.

Werkje 3 – 2011 (links bovenaan): De ontvankelijke hand die zijn kwetsbare fier tentoon stelt. Deze hand representeert zowel openheid naar, als ontvankelijkheid van anderen. Het kan zo’n opluchting zijn om gewoon jezelf te zijn, zonder scherm of protectie. Daarenboven kost het beschermen en afschermen zoveel energie, energie die je eigenlijk in andere dingen zou kunnen investeren. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om verder te evalueren en groeien zodat je die bescherming minder nodig hebt. Al is het misschien niet realistisch om je helemaal open te stellen voor iedereen. Ik zie het toch als de ideale situatie waarnaar ik zou willen evolueren. Ik geloof er ook in dat mijn intuïtie me wel zal sturen in deze zoektocht.  Zoals ik al eerder heb aangehaald: “het leven geeft je geen uitdagingen die je uiteindelijk niet kan overwinnen.” Al is dit misschien niet voor iedereen zo, het heeft geen zin om er niet in te geloven, want dan maak je a priori al geen kans meer. Je kan onmogelijk alles onder controle houden, leven wil volgens mij ook zeggen controle afgeven en erop durven vertrouwen dat alles wel goed komt. Controle afgeven wil natuurlijk wel niet zeggen passief afwachten. Het is juist die ontkenning en dat wantrouwen in een goede afloop die aanzet tot passiviteit. Vertrouwen geeft waarde aan je leven en zorgt voor verdere acties tot de verbetering ervan.

 

Laat een berichtje na de 'biep'.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: