Stop! Dit is geen grap, je neemt beter de trap!

Posted by on May 23, 2012 in Maatschappij | 0 comments

“Beste buren,

Bij deze zou ik jullie graag willen uitnodigen om – wanneer dat lukt natuurlijk 😉 (geen te grote boodschappen, goed te been,…) – de trap te nemen en niet de lift. De trap – hoe gek dat ook mogen klinken – gaat je helpen om extra calorieën te verbruiken, je conditie en gezondheid op peil te houden (of zelfs te verbeteren), tijd te besparen, je beter in je vel te voelen, stress te verminderen, energie te besparen en dus je ecologische voetafdruk te verkleinen en nog zoveel meer. Je gewoonten aanpassen is moeilijk, dat weet ik, maar ik zou je toch willen aanmoedigen om het ten minste eens te proberen. Wie weet ligt het jou wel en ga je het in de toekomst nog veel meer doen. 😉

Duizendmaal dank!

Met Vriendelijke Groeten,

Andreas Vandensande.”

 

 

Waarom?

Het mag reeds duidelijk wezen uit het briefje, de trap nemen in de plaats van de lift kan en zal je heel veel voordelen opleveren. Ik zal nu in het kort proberen enkele van deze voordelen toe te lichten om je zo duidelijk te maken hoeveel beter een trap is ten opzichte van een lift!

  1. Als je je zorgen maakt over het verbranden van calorieen, is het antwoord: neem de trap! Door te trap te nemen in plaats van de lift verbrandt je 5 x zoveel calorieën!
  2. Op regelmatige basis traplopen reduceert de kans op overlijden met 15% (Heilzaam voor het gewicht, de bloeddruk, de longinhoud en het cholesterolgehalte bleek uit een onderzoek gedaan door de Universiteit van Geneve.)
  3. “De lift nemen gaat sneller”, wel ik dacht het niet! Het Royal University Hospital in Saskatoon heeft aangetoond dat je gemiddeld sneller op je bestemming aankomt wanneer je de trap neemt (tenzij het natuurlijk een reusachtig flatgebouw is).
  4. Regelmatig bewegen en dus een betere conditie (fysieke fitheid) zal je niet alleen beschermen tegen lichamelijke aandoeningen, het maakt je ook weerbaarder tegen stress, angststoornissen, depressie, enz.
  5. Bespaar energie: 1 reis met de lift = 30 minuten licht = het verwarmen van een lasagne met de microgolf

En aahja, beste lezers, nu is het aan jullie! 😉 Jullie kunnen helpen door ofwel zelf de trap te nemen (natuurlijk) of deze (of een andere) afbeelding aan je lift te hangen thuis (of ergens anders) en een berichtje achter te laten voor je buren. En, mss niet onbelangrijk om aan te halen, maar mocht je het in het openbaar hangen gebruik dan liefst de versie zonder mijn naam, want ik wil niet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijk illegale praktijken. 😉

Bronnen:

Boen, F., Maurissen, K.,  & Opdenacker, J. (2010). A simple health sign increases stair use in a shopping mall and two train stations in Flanders, Belgium. Health Promotion International, 25 (2), 183-191.

http://www.traploopweek.nl/index.php?p=514234

http://www.kuleuven.be/sport/sportaanbod/personeel/index.htm

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3075301/2011/12/13/Met-de-trap-meestal-sneller-dan-met-de-lift.dhtml

http://www.omgevingspsycholoog.nl/

 

Laat een berichtje na de 'biep'.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: