Waarom ik deze tocht echt ‘moet’ doen

Posted by on Sep 21, 2012 in Compostela, Over Mezelf | 0 comments

Heel even leek ik de essentie – zoals ik ze nu ervaar – beet te hebben. Ik kan een resem van redenen verzinnen om naar Compostela te stappen, maar uiteindelijk denk ik dat alles te herleiden valt tot de volgende: ‘ik wil (terug) meer in contact komen met mezelf en me kunnen laten raken en beroeren door andere mensen.’ Omdat dit voor velen wellicht een vrij abstracte reden is, zal ik dit even iets verder toelichten.

Het kunnen en durven toelaten van personen in mijn gevoelswereld was en is nog steeds een grote uitdaging voor mij. De voorbije jaren heb ik meer en meer kunnen voelen hoe waardevol en deugddoend het kan zijn om goede en diepgaande relaties (in de brede zin van het woord) te hebben. In mijn zoektocht naar dergelijke contacten heb ik door mijn onvermogen en slechte keuzes spijtig genoeg echt mensen gekwetst en dit wil ik echt niet meer doen! Geleidelijk aan is het mij meer en meer gelukt om mensen toe te laten. De laatste maanden was dit echter terug veel moeilijker. Alhoewel een overlevingsdrive een normale respons is op een traumatische ervaring, is het nu wel tijd om terug meer tot mezelf te komen en te gaan ervaren wat er gebeurt is. Ik heb met succes verder gedaan met wat moest gebeuren, zijnde: afstuderen en werken, maar echt ‘voelen’ lukte me niet zo goed meer. Oppervlakkig kon ik nog wel geraakt en beroerd worden, maar dieper was ik – zo leek het wel – afgeschermd. Dit laatste voelde ik vooral sterk een tijdje terug toen een vriendin echt contact met mij wilde maken, maar ik er niet in slaagde. Het was voor mij echt frustrerend te zien hoe ik enkel met gevoelloze woorden kon uitleggen waarom het mij niet lukte, maar het was nog veel onaangenamer voor de andere persoon die mijn afscherming duidelijk voelde. Ook de laatste week en vooral vandaag werd het mij nog eens zeer duidelijk: bepaalde lagen van mijn ‘gevoel’ zijn veilig afgeschermd en afgesloten. Mijn moeder slaagde er bijvoorbeeld vandaag wel in om te laten zien dat ze mij zou missen, ikzelf echter zat er weer bij als een robot die levensloze woorden uitkraamde (een beetje overdreven). Ik beleefde slechts op enkele momenten wat ik zei. Verstandelijk kon ik er wel bij dat ik haar zou missen, maar ik belichaamde niet wat ik verbaal probeerde over te brengen.

De grootste drijfveer voor deze tocht is dus het (opnieuw) meer in contact komen met mijn innerlijke wereld en (terug) meer echt diepgaand contact kunnen maken met anderen mensen. Ik geloof erin dat deze tocht daarbij kan helpen. Al lijkt het misschien raar om er enkele maanden alleen op uit te trekken juist wanneer ik beter contact wil kunnen maken met anderen, maar ik denk dat een ‘reboot’ als het ware me daar echt mee kan helpen. Even loskomen van deze omgeving/context waarin dit patroon ingeslopen is, is niet onwelkom op dit ogenblik. Onderweg zal ik vermoedelijk ook meer dan genoeg gelijkgestemde zielen tegenkomen waarmee ik dan in een ‘veilige’ omgeving contact kan maken. Ik hoef daar niet meer te presteren of mezelf te bewijzen voor mijn werkgever of docent. Ik mag het moeilijk hebben en mezelf terugtrekken wanneer ik daar behoefte aan heb. Ik hoef die mensen die ik onderweg tegenkom niet meer te zien, tenzij ik dit zelf nog wil. Kortom, ik mag eens echt gaan ervaren wat ik nog niet heb kunnen ervaren zonder schrik te hebben voor consequenties in welke vorm dan ook. Genoeg met die afgevlaktheid en afstandelijkheid, nu is het tijd voor intens te leven en beleven! Jiehaa! 🙂

Enfin, dit alles gezegd zijnde ga ik verder mijn kot leegmaken en kuisen (met de welgekomen hulp van een welwillende vrijwilliger). 🙂

Indien je je aangesproken hebt gevoeld door wat ik hier heb gezegd, dan mag je me steeds een persoonlijk bericht sturen. Ik zal niet steeds internet hebben en misschien ook niet steeds zin om direct te antwoorden, maar op één ding kan je wel prat gaan, ik zal sowieso wel eens antwoorden! 🙂

 

Laat een berichtje na de 'biep'.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: