Change your words, change your world: de kracht van affirmaties

Posted by on Jan 22, 2014 in Inspiratie, Over Mezelf | 0 comments

Verander je woorden, verander je wereld. Een ‘reus’ van een inzicht dat wanneer je het ten volle benut een enorm bevrijdende werking kan hebben. Graag ligt ik dit verder toe. 

Met woorden wordt hier bedoelt alles wat zowel innerlijk als uiterlijk in geconventioneerde symbolen wordt uitgedrukt. Ook onze innerlijke conversaties, of gedachten bestaan eigenlijk uit woorden, woorden die we tegen onszelf richten. De gedachten die we voor waar aannemen en koesteren worden dan weer ons geloof, of onze overtuigingen.

Wat Andrea Gardner in haar boek als grootste boodschap wil meegeven is het volgende. Wil je graag dat jij (of de) wereld verandert, verander dan de woorden die je gebruikt (tegen jezelf).

Het principe van de self-fulfilling prophecy komt hier mee om de hoek piepen. Door het geloof dat wij koesteren, creëren we ons eigen vervolg. Met de keuzes die we vandaag maken, keuzes die trouwens gebaseerd zijn op, of gevoed worden door ons overtuigingssysteem, scheppen we onze toekomst. Jazeker, we scheppen onze toekomst zelf en dit doen we aan de hand van ons geloof…

Laat ik beginnen met een simpel voorbeeld, ons allen wellicht bekend. We hebben een examen voor een vak dat ons niet ligt en hebben schrik om niet te zullen slagen. Onze innerlijke conversatie zou er dan als volgt uit kunnen zien: ‘Ik kan dat niet. Ik ben een grote nietsnut. Ik ben niet slim genoeg. Het heeft geen zin om ervoor te studeren, want ik kan het toch niet. Enz.’ Awel, nu mag je eens raden wat het vermoedelijke gevolg van deze zelf-praat is? Jazeker, omwille van de negatieve innerlijke conversatie, heb je de moraal, het vertrouwen en de motivatie helemaal naar beneden gebracht en hup, het studeren (als het er nog van komt) lukt helemaal niet. En zoals je jezelf voorspeld had, lukt het (examen) helemaal niet. Weer een reden extra om te geloven dat je het niet kunt! En zo versterken we ons negatief geloof nog verder.

Maar, verander je je woorden tegen jezelf, dan kan je ook de uitkomst veranderen. Nee, dit is niet altijd gemakkelijk, maar wel absoluut de moeite. Durf je geloof (en jezelf) in vraag te stellen en … ga het leven écht beleven. Lange niet alle (of zelfs de meeste) overtuigingen die we binnen hebben genomen zijn gebaseerd op ‘de waarheid’. Toch nemen we ze voor waar aan en laten we ze onze wereld vormgeven.

Nu, wat zou er gebeuren indien we onze innerlijke conversatie zouden bijstellen? Neem nu opnieuw dat examen. Je houdt jezelf voor dat je dat niet kunt, maar is dit ook wel waar? Wie weet is de enige reden dat je het niet kunt juist dat geloof dat je het niet kunt? Stel, het is nog steeds een vak dat je niet graag hebt en je bent nog steeds bang om niet te slagen, maar je spreekt jezelf wel positief toe. Je maakt gebruik van positieve affirmaties om je geloof positief bij te stellen. De negatieve gedachten laat je passeren en vervangt ze met positieve zoals: ‘ik ga slagen voor dit examen, ik kan goed studeren, ik ben slim, ik kan alles waar ik me helemaal achter schaar…’ In het begin zou het kunnen voelen alsof je jezelf beet neemt, zeker wanneer je er bang voor bent. Maar, dit is nu juist de kunst. Je bent positieve zaadjes aan het planten om zo ook positieve resultaten te kunnen gaan oogsten. Juist door anders te gaan geloven, maak je het ook mogelijk succes voort te brengen.

Wanneer je deze affirmaties lang genoeg gebruikt zal je ook merken dat je oude overtuigingen geleidelijk veranderen om te transformeren naar een meer positief geloof en wereldbeeld. Doe je dit met volle overtuiging en overgave dan kan dit effect zelfs zeer groot zijn. Hoe groter je durft dromen, hoe groter je verwezenlijkingen dan ook kunnen worden. 😉

Overlaatst kreeg ik een prachtig gedicht met een vergelijkbare boodschap:

‘Do not worry if you built

your castles in the air…

They are where they should be.

Now just put the foundations under them.’

Henry David Thoreau

Blijf dromen, droom groot EN geloof in jezelf. Nu moet je er alleen nog naartoe groeien, stap voor stap.

Laat ik opnieuw even de draad van mijn voorbeeld oppikken. De kans is groot dat je deze keer met een positieve ingesteldheid wel de motivatie kunt vinden om goed te studeren en je examen met een goed resultaat af te ronden. Het zou zelfs kunnen zijn dat je na verloop van tijd meer plezier gaat beleven aan dat vak, zelfs al is het niet echt iets voor jou. Iets dat goed lukt is ook altijd fijner, dan iets dat niet lukt, toch? 🙂

Als voorbeeld heb ik iets genomen dat algemeen aanvaard wordt als iets waar we zelf verantwoordelijkheid voor dragen, maar je kan dit nog veel breder doortrekken. Heel vaak koesteren we ook negatieve gedachten naar anderen toe. De ander zou zus of zo moeten zijn, of is een dikke vette – oordeel, oordeel en nog een oordeel. Maar, vergeet niet dat jouw wereld wordt vormggegeven door jouw geloof, dus als jij bvb. gelooft dat mensen niet te vertrouwen zijn, dan ga je ook een omgeving scheppen rondom je waar dit inderdaad het geval is. Mensen die te vertrouwen zijn vinden je negatief geloof maar niets en haken af en anderen die je maar al te graag de loef afsteken, die trek je aan. En als dat dan gebeurt heb je weer eens een reden om je verder te nestelen in je geloofssysteem, want kijk mensen zijn toch zo slecht…

Jazeker, dit inzicht is zo groot als het klinkt (of zo groot als jij gelooft dat het is). Verander je woorden, verander de wereld. Beeld je maar eens in wat er allemaal zou kunnen veranderen in je wereld, je leven, als je dit doortrekt?

Om te oefenen met affirmaties raad ik je wel aan klein te beginnen zodat je zeker succeservaringen kunt opdoen. Vertrouwen is iets dat groeit wanneer het in een vruchtbare en dus positieve omgeving kan vertoeven. Schep die omgeving voor jezelf, jij bent de enige die je wereld echt kan veranderen al dan niet met de ondersteuning van anderen, maar dan moet je ze wel kunnen toelaten natuurlijk. 😉

Het bijstellen of ontkrachten van (oude) overtuigingen is niet altijd gemakkelijk en daar kan ik zeker van meespreken! Ik ben er voor het ogenblik zelf sterk mee bezig. Het allerlastigste zijn die overtuigingen die je als klein kind hebt meegekregen. Deze geven vaak je wereldbeeld vorm zelfs zonder dat je, je ervan bewust bent.

Een krachtige manier om overtuigingen (van jezelf) te ontmaskeren en in vraag te stellen is die van Byron Katie. Ze ontwikkelde een simpele methode met slechts 4 vragen en een omkering waarmee je elke overtuiging kunt toetsen aan de werkelijkheid. Het enige dat je moet doen is een overtuiging voor de geest halen en deze aan de kaak stellen met de volgende 4 vragen (en subvragen):

 1. Is het waar?Wat is de realiteit?
  • Wiens zaak is het?
  • De mijne, die van de ander, of die van de ‘natuur’?
 2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
  • En dat betekent dat…
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
  • Wat ‘moet’ er nu eigenlijk?
  • Waar is je bewijs?
 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  • Brengt die gedachte vrede of stress in je leven?
   • Kan je een reden vinden om die gedachten los te laten?
   • Kan je een stressvrije reden vinden om die gedachten vast te houden?
  • Hoe behandel je de ander als je deze gedachte gelooft?
 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?
 • Keer de gedachte om
  • Naar jezelf
  • Naar de ander
  • Naar het tegenovergestelde (van positief naar negatief of vice versa)
  • Naar het denken
 • Is de omkering net zo waar of meer waar dan de oorspronkelijke overtuiging?

Let wel, het heeft geen zin dit te doen wanneer je het niet serieus neemt. We zijn perfect in staat onszelf om de tuin te leiden. Zeker in het begin is het aangeraden dit niet alleen in je hoofd te doen, maar het ook naar buiten te brengen in schrift of gesproken woorden. Zo kan je jezelf (ego) nog gemakkelijk ontmaskeren. En verschiet niet wanneer je ego lelijk te keer gaat tegen je, elke keer je een leugen kan ontmaskeren moet je ego dan ook aan kracht inboeten tegenover je echte, ‘Ware Zelf’.

Zeer graag nodig ik je uit om de ontdekkingsreis naar je gekoesterde overtuigingen in te zetten. Wie weet zitten er wel een paar die je sterk beperken in je vrijheid en/of je doen lijden.

Zo geef ik je graag enkele uitspraken mee die velen onder ons als overtuigingen koesteren:

 • wie zijn school niet afrond is …
 • vreemdelingen en walen zijn …
 • een dik persoon is lelijk, zwak, …
 • ik ben niet (knap, slim, charmant,…) genoeg.
 • de ander zou (vriendelijker, behulpzamer, liever, handiger,…) moeten zijn.
 • en ga zo maar door!

Doe maar, je zal nog verstelt staan tot welke inzichten je allemaal komt als je je overtuigingen in vraag stelt met deze 4 vragen. En vergeet niet, een overtuiging die je doet lijden is nooit in overeenstemming met de werkelijkheid. De werkelijkheid doet niet lijden. Onze echte natuur bestaat dan ook uit pure liefde, gemoedsrust, bewustzijn, …

Haha, ik ben blij dat ik op voorhand niet beloofd heb er een korte post van te maken, want kennelijk ben ik goed in uitweiden. Al vind ik dit niet erg hoor, zeker niet wanneer ik er ondertussen ook een behoorelijke portie kennis mee heb kunnen verspreiden. 😉

Tot slot wil ik graag nog even mijn redevoering relativeren. Ik heb dit geschreven vanuit mijn eigen wereld(beeld), of waarheid, maar deze hoeft natuurlijk niet overeen te komen met die van jou. Je hoeft er ook helemaal niets van te geloven. Dat vraag ik je nu eens niet se. 😉 Lees en laat binnenkomen wat past in jouw waarheid. Waar je niets mee kunt doen, dat smijt je maar gewoon over boord. Je zal vanzelf wel voelen of je er iets aan hebt of niet.

Trouwens, alleen een leugen heeft het geloof van mensen nodig om te kunnen bestaan. De waarheid bestaat op zichzelf, of er nu in geloofd wordt of niet. De waarheid raakt je, je voelt dat het klopt. Zelfs als je het niet volledig begrijpen kan, kan je toch voelen dat er iets van waarheid in zat.

Met dank aan:

Laat een berichtje na de 'biep'.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: