Het mysterieuze hartje

Posted by on Jul 12, 2014 in Be-Art, Maatschappij, Over Mezelf | 1 comment

De voorbije weken zijn er op verschillende plaatsen op de K-dienst van AZ Sint-Nikolaas de volgende mysterieuze hartjes opgedoken.

hartje

Met tussenpozen van enkele dagen, verschenen ze op verschillende plaatsen over heel de dienst. Soms leken ze er er ter persoonlijke attentie neergelegd te zijn op een bureau, etc., op andere momenten konden ze gewoon teruggevonden worden in de gang, of zelfs op het toilet.

In het begin was het weinig spraakmakend. Natuurlijk is het fijn ergens een hartje te vinden, maar een eenmalige gebeurtenis hoeft niet noodzakelijk iets van betekenis te hebben. Wanneer er meer en meer van die ‘mysterieuze hartjes’ verschenen en zowat iedereen in de dienst er wel eens ergens één gezien had, of erover had horen vertellen, ja toen werd het pas echt interessant. Mensen begonnen erover te spreken, tijdens de lunch, tijdens pauzes en zelfs voor briefings of besprekingen. Het werd een hot item.

Nu, van waar zouden die toch komen en wat zou de bedoeling erachter zijn?

Wel, voor zij die mijn blog al eerder lazen, is het wellicht geen mysterie van waar de hartjes kwamen. En, in dit bericht wil ik het eigenlijk ook niet echt hebben over de oorsprong ervan, maar wel over de drijfveer, de intentie en het ‘uiteindelijke’ resultaat.

Zoals jullie al dan niet weten werk ik sinds drie maanden in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie van AZ Sint-Nikolaas als Psychomotorisch Therapeut. Ik vind het zonder meer een geweldige plek voor nu. Echter, zoals iedereen heb ik ook enkele gevoeligheden, waar de volgende er eentje van is: Ik kan moeilijk om met negativiteit (op de werkvloer, in relaties, vriendschappen, op tv of radio,… ). Omdat ik de persoon ben die er gevoelig aan is en er last van ondervindt, ben ik ook diegene die er iets aan dient te doen. Zodus dat deed ik ook: Een wijs persoon vertelde me ooit eens dat je drie manieren hebt om ‘een probleem’ aan te pakken.

  1. Je kan de situatie accepteren zoals die is, of
  2. Je kan iets doen om de situatie te veranderen, of
  3. Wanneer je er niets aan kan veranderen, kan je je aan de situatie onttrekken.

Ik koos in dit geval voor de tweede optie. Ik zou proberen de situatie in de positieve richting bij te sturen, door een actie te ondernemen.

Misschien nog belangrijk om even te vermelden als intermezzo. Nee, de K-dienst is absoluut geen ‘negatieve plek’ as such. Er wordt prachtig werk geleverd en ik heb al vele transformaties mogen aanschouwen op een ‘korte tijd’. Ook het team waarin ik vertoef is zeer warm, invoelend en capabel in omgang met de jongeren. Maar, hoe meer positiviteit hoe beter toch? Zeker als je gevoelig bent voor negativiteit zoals ik. 😉 Verdere groeimogelijkheden zijn er altijd!

De beweegreden achter het haken en verspreiden van de hartjes was de volgende: het creëren van een fijn, gezamenlijk en verbindend doel, namelijk het uitklaren van de mysterie. Ook wilde ik dat het object van de mysterie een positief symbool was en wat is er dan meer passend dan een hartje? Ik wilde met deze actie een aanzet geven om een nog positievere en verbindende sfeer te scheppen.

En, wat mij betreft was het resultaat succesvol. 🙂 Zeker naar de tweede/derde week toe begon het de uitwerking te hebben die ik voor ogen had. Ik zag nieuwsgierigheid, samenhorigheid, plezier, vereniging, samen zoeken en ontdekken, …

Ikzelf heb alleszins ook genoten van de onderneming! Deels om de sfeer die het schepte, deels omdat ik mijn gevoel van ‘machteloos ondergaan’ kon transformeren naar een gevoel van ‘empowerment’. Ik ben wel degelijk de schepper van mijn leven en kan een positieve invloed uitoefenen op mijn omgeving. 🙂

 

One Comment

  1. Knap gedaan:-)

Laat een berichtje na de 'biep'.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: