BE-ART: What’s in a name.

Posted by on Oct 29, 2014 in Be-Art, Over Mezelf | 2 comments

Jawel, de grote actie rondom het gehaakte hartje heeft een naam gekregen namelijk: BE-ART en zal gegoten worden in een vzw structuur zodat het ook binnen een wettelijk kader vorm kan krijgen. Graag ga ik in dit bericht dieper in op de naam en de grotere opzet van de organisatie in opbouw.

BE ART logo

Waarom? Onze wereld kent vele prachtige uitdagingen. We zijn echter getraind in het zien van problemen en het zoeken naar ‘schuldigen’. Dit levert weinig op, tenzij nog meer en grotere problemen. ‘Fight fire, with fire’. BE-ART nodigt uit en moedigt aan de aandacht te verleggen van ‘problemen’ naar het vinden van oplossingen en de moeilijkheden te bekijken als groeikansen. Het is enkel de weg van positief samen-zijn en co-creatief creëren die werkelijk de krachten kan mobiliseren om de moeilijkheden te transformeren tot een beter bestaan.

Hoe? Het kernproduct van BE-ART is het zelf gehaakte hartje, waar een persoonlijke positieve, (onder)steunende en liefdevolle boodschap opgeschreven kan worden voor een ander. Het hartje kan op verschillende plaatsen verkregen worden en besteld via de website. De hartjes worden als geschenk met persoonlijke boodschap doorgegeven aan mensen in de intieme kring, familie, vrienden, collega’s en zelfs onbekenden. De ontvanger van het liefdevolle gebaar heeft de keuze om op zijn beurt zelf hartjes te bestellen en zo de warme golf verder te zetten. Het hartje is meteen ook de ‘reclame’ van de organisatie zelf. Via het hartje wordt het geheel in beweging gebracht en kunnen er andere acties, (creatieve) workshops, retraites, (kinder)kampen, (groeps)therapieën, etc. ontstaan om de intentie van BE-ART verder te laten manifesteren. Het hartje wordt gemaakt door vrijwilligers en wordt verspreid door eenieder. Het is de intentie van BE-ART de moeilijkheden vanuit een positieve ingesteldheid tegemoet te treden en zo bij te dragen aan een bewustzijnsverschuiving op wereldniveau.

Wat? In de beginperiode gaat BE-ART vooral draaien rond het zelf gehaakte hartje. Dit hartje past van grootte perfect in de broekzak en/of handtas en is voorzien van een kaartje. Het kaartje toont het logo en de website. Wanneer je het openslaat krijg je de persoonlijke boodschap van de schenker te zien, dewelke het hartje een nog grotere waarde geeft. Het is niet enkel een prachtig zelfgemaakt symbool, het krijgt door de boodschap nog eens een extra persoonlijk karakter.

Het hartje bestaat bewust uit 99 steken in totaal. De kern is opbebouwd vanuit 19 steken, wat staat voor zon, (uit)straling, warmte, succes en liefde. De één en negen opgeteld geeft opnieuw een één, wat staat voor een nieuw begin, individualiteit en eenheid. De tweede toer is opgebouwd uit 33 steken, wat zowel de drie (communicatie, creativiteit, compassie en inspiratie) als zes (beschermende liefde, familie) in zich draagt. De laatste toer bestaat uit 47 (innerlijke wijsheid, dieper weten, ontwaking,…) steken, wat opgeteld bij 11(4+7) uitkomt, een zeer krachtig intuïtief getal. 99 Steken met een afmeting van 9 op 9 cm voor een prijs van € 0,99. Drie keer 99, het getal van volmaaktheid.

Vrijwilligerswerking: Een belangrijk deel van onze werking berust op de uitwisseling met vrijwilligers. Het mee haken (en andere) voor BE-ART biedt ons de mogelijkheid onze werking uit te bouwen en ons verheven doel waar te maken. De vrijwilligers, intiem verbonden met het wezen van BE-ART, be-leven van nabij dat wat BE-ART uitstraalt in de wereld. Voor de vrijwilligers organiseren we wekelijkse bijeenkomstmogelijkheden alsook vrije toegang tot de andere workshops. Als vrij-williger ben je de cruciale schakel in het verhaal, gevend en ontvangend vanuit een vrij-zijn.

‘What’s in a name’, de filosofie van BE-ART:

BE-ART, zijnskunst of de kunst van het zijn: Wat maakt ons mensen, mens en wat betekent dit juist? Hoe zitten wij in elkaar en wat hebben wij nodig om ons wezen neer te zetten. Wie ben ik, wie ben ik als mens, wat is mijn eigenheid en hoe past deze eigenheid in het grotere geheel. Kortom, wat hebben we nodig om volwaardig mens te – zijn –.  Dit begrijpen is de kunst van het zijn. Deze eerste peiler gaat dan ook vooral over bewustwording, bewust leven en bewust-zijn.

BE-ARTistique, wees als kunst, wees kunstzinnig: De laatste eeuw hebben we onszelf prachtig getraind in het gebruiken van de ratio, de linkerhersenhelft, of ook wel de mannelijke kant van ons zijn. Belangrijk is nu echter het evenwicht terug te vinden tussen onze mannelijke en rationele kant (yang): logica, analytisch vermogen, lineairiteit, beredeneren, plannen, structureren, ontleden, tijd, geven,… En onze vrouwelijke gevoelskant (yin): creativiteit, intuïtie, verbanden, context, overzicht, omvatten, ontvangen, samenbrengen, … De kunst ligt erin deze twee kanten (links-rechts) van ons zijn in evenwicht te brengen en zo beide optimaal te benutten. Voor de meeste is dit opnieuw in contact komen met hun gevoel, en creativiteit in de brede zin van het woord is daar een perfect middel voor.

BE-heART, wees je hart, wees liefdevol, leef vanuit je hart: Ons hart fungeert als het verbindende centrum in ons lichaam (onder-boven) en is tevens de verbindende factor tussen mensen onderling, door middel van liefde. Het verbindt het onderste deel van ons lichaam, dat staat voor ons ‘zelf’, met de hogere centra, dewelke staan voor de interactie en verbinding met het grotere geheel. Wanneer je met je hart de integratie van beide kan maken, namelijk je slaagt erin om een ‘zelf’ te hebben dat tevens verbonden is met het grotere geheel (de mensheid, de wereld, het universum), dan is het leven als het ware een echt kunstwerk; ontzagwekkend. ‘Volg je hart, want het klopt.’ Belangrijk om te vermelden hierbij vind ik het volgende: Liefde is niet enkel datgene dat zich tussen partners kan manifesteren. Liefde is de algemene noemer voor alles dat verbindt, namelijk: respect, waardering, graag zien, zelf-liefde, naastenliefde, romantische liefde, seksuele liefde, liefde voor dieren, liefde voor dingen, liefde voor het universum, liefde voor god, …

liBE-(A)RTy, vrijheid, bevrijding: Ware vrijheid ligt vanbinnen. Hoe meer we onszelf kennen en zijn, hoe minder we afhankelijk worden van de ander en hoe vrijer we worden om onszelf te zijn en waarlijk in verbinding te treden met de ander en het grotere geheel. De aard van de dingen begrijpen, je ‘ware zelf’ zijn is vrijheid of ook wel verlichting.

Het hartje omvat de gehele betekenis van BE-ART en brengt als symbool over dat enkel door – samen –, in verbinding met onszelf en elkaar, we de moeilijkheden (milieu, conflict en oorlog, honger, werkeloosheid, armoede, ziekte, …) die onze wereld kent vandaag, kunnen transformeren en optillen tot een beter bestaan.

 

BE-ART, the art of life.

www.be-art.life

Facebook pagina

Twitter account

 

BE-ART mee vormgeven, of reeds hartjes bestellen?

Contact: BE.ART.life99@gmail.com

 

2 Comments

  1. Een hartje mogen ontvangen, met een boodschap die juist is voor mezelf.
    Wat is het leuk als je mag voelen dat het hartje klopt.

  2. Mooi neergezet Andreas. Fijn geschenk aan jezelf voor je 26ste levensjaar. Proficiat ; )

Laat een berichtje na de 'biep'.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: